
Spoelwormen bij paarden: Dit wil je weten
Net als alle dieren kunnen ook paarden last hebben van parasieten. Er zijn wel meer dan 150 verschillende soorten waar ze last van kunnen hebben. Een deel van deze parasieten leeft op de huid (ectoparasieten) en een deel leeft in het lichaam (endoparasieten). In deze blog leg ik je uit wat de belangrijkste dingen zijn om te weten over spoelwormen bij paarden.
De belangrijkste soorten voor paarden
Een aantal belangrijke endoparasieten waar paarden last van kunnen hebben staan in de afbeelding hiernaast genoemd. Ze staan globaal per type dier ingedeeld. Als je goed kijkt zie je dus dat de larven van de paardenhorzel geen wormsoort zijn! De Latijnse naam voor spoelworm is Parascaris Equorum, natuurlijk hoef je dat niet te onthouden. Maar als je ooit nog eens meer wil weten over de spoelworm, dan is het wel handig om te weten.

Hoe ziet een spoelworm eruit?
De volwassen spoelworm is een behoorlijk grote worm. Hij is wit van kleur wordt tussen de 10 en 50 cm lang en is 1 tot 2 cm dik! Je kan je dan ook voorstellen dat dit voor jonge paarden, waarbij het darmstelsel nog niet zo groot is, al snel serieuze problemen kan geven.Levenscyclus van spoelworm
De levenscyclus van de verschillende rondwormen is min of meer hetzelfde. Globaal kan je zeggen dat de volwassen worm in het maagdarmstelsel van het paard zit. Deze produceert eieren die met de mest mee naar buiten gaan. Eenmaal buiten ontwikkelen ze via verschillende larven stadia verder tot ze door het paard weer worden opgegeten. In het paard voltooien ze hun ontwikkeling tot volwassen worm en dan begint de cyclus opnieuw. In de afbeelding hiernaast zie je deze levenscyclus schematisch weergegeven.


Symptomen en gevolgen
De symptomen die voorkomen bij een besmetting met spoelworm zijn:- Hoesten
- Snotneus
- Benauwdheid
- Vermageren
- Achterblijven in de groei
- Doffe vacht
- Opgeblazen buik
- Ernstige koliek