Paardenwelzijn uit een boekje?

door | jul 6, 2019 | Algemeen | 0 Reacties

Er is ontzettend veel informatie over paardenwelzijn te vinden. Heb je een vraag, een twijfel, een probleem? Typ het in op google en de blogs, vlogs, e-boeken en websites vliegen je om de oren. Hier en daar nog een paar meningen erbij en dan is alles duidelijk… toch? Wat zou ik graag willen dat dat zo was! Soms heb je geluk en kun je inderdaad op deze manier aan een antwoord komen. Maar helaas overkomt mij vaak het tegenovergestelde; de informatie die je vindt komt niet met elkaar overeen, laat staan dat de meningen en ervaringen gelijk zijn. En dan? Soms bel je eens een vriendin of vraag je je hoefsmid of hij toevallig ook iets weet van …. En dan ga je maar wat proberen. (Wat natuurlijk niet perse verkeerd is.)

Afvinklijstje

Het zou natuurlijk super gemakkelijk zijn als er een soort afvinklijstje zou zijn. Als ik wil zorgen voor goed welzijn voor mijn paard dan doe ik: dit..”check” en dat “check” , zus en zo, en voila! Paard blij, ik bij. Helaas, een dergelijk lijstje is een illusie. Het is uiteraard mogelijk om algemene richtlijnen op te stellen. Die kunnen precies doen wat ze zeggen: een richtlijn geven. Maar opgestelde richtlijnen kunnen nooit rekening houden met de situatie. Natuurlijk bedoel ik daarmee niet dat richtlijnen slecht zijn. Het is juist fijn dat er richtlijnen zijn, dat geeft in ieder geval een idee over wanneer je goed zit.

Situatie is belangrijk

Neem nou iets eenvoudigs als de boxmaat. De sectorraad paarden heeft in de gids voor goede praktijken de volgende richtlijnen opgenomen: “Boxoppervlakte voor individuele huisvesting is minimaal (2xstokmaat) 2 voor pony’s kleiner dan 1,56 meter. De boxoppervlakte is minimaal 10 m2 voor paarden groter dan 1,56 meter.” En “Paarden in individuele huisvesting krijgen dagelijks minimaal 4 uur beweging buiten de box, tenzij dit niet mogelijk is door specifieke omstandigheden zoals een gezondheidsrisico, ziekte of gebrek.”(Bron: sectorraad paarden). Maar is er inderdaad sprake van een beter welzijn voor een paard dat een box heeft van 10m2, en hier 20 uur per dag in staat dan voor het paard met een box van 9m2 dat daar alleen de winternacht doorbrengt? Het is niet zo eenvoudig om dat te bepalen zonder dat je de hele situatie kan beoordelen.

Zwart-wit

Een aantal weken geleden stond ik op een beurs, hoewel niet voor het eerst, nu wel voor het eerst met mijn nieuwe dienst voor een paardenwelzijnsadvies. Ik werd aangesproken door een gepensioneerd dierenarts. Hij vroeg me waarom ik welzijnsadviezen op locatie wil doen, want er zijn toch ook boeken over welzijn. Op de weg naar huis dacht ik nog eens na over die woorden en kwam ik tot de conclusie dat het beoordelen van paardenwelzijn niet uit een boekje kan. Paardenwelzijn is nu eenmaal niet zwart-wit. Er is een uiterst zwart, waarin de meeste paarden zich gelukkig niet bevinden. Er is een uiterst wit, een ideaal beeld maar nooit reëel of haalbaar. De meesten zitten hier dus ergens tussenin. Door middel van boekjes en richtlijnen kan je niet bepalen waar in het grijze gebied je zit. Dat is waarom ik op locatie kom, zodat er aangepast aan de situatie gekeken kan worden hoe we het welzijn van een paard naar een tintje lichter grijs kunnen brengen.
7 gratis tips paardenwelzijn

E-BOOK: 7 IDEEËN OM HET WELZIJN VAN JE PAARD TE VERHOGEN

Als je je aanmeldt voor dit e-book, krijg je ook maandelijks een nieuwe dosis aan kennis en tips over paardenwelzijn. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk mijn privacybeleid.

You have Successfully Subscribed!