Is paardenwelzijn gelijk aan paardnatuurlijk of slaan we door?

door | jul 6, 2019 | Algemeen | 0 Reacties

Zaterdag 14 april 2018 stond ik als paardenwelzijnsadviseur op het evenement Equiday. “Een paardenevenement waarbij het plezier en het welzijn van het paard écht voorop staan.”  Je kan je voorstellen hoe verbaasd ik dan ook was dat ik in meerdere gesprekken de vraag kreeg of ik niet ook van mening ben dat paardenwelzijn een beetje doorslaat. Natuurlijk bedoelt niemand daarmee dat paardenwelzijn onzin is of dat we niet naar een goed welzijn van onze paarden moeten streven. Maar wat dan wel?

Paardnatuurlijk = paardenwelzijn?

Verder in de gesprekken bleek dat er een koppeling lijkt te ontstaan (is ontstaan?) tussen paardnatuurlijk of natural horsemanship en paardenwelzijn. Dat vind ik eigenlijk een beetje jammer. Begrijp me nu niet verkeerd, ik heb niks tegen natural horsemanship. Maar ik ben ook niet van mening dat dat een synoniem is voor paardenwelzijn. Een voorbeeldje om toe te lichten wat ik bedoel: Stel je wil, uit natural horsemanship principe,  bitloos rijden. Leuk en helemaal prima. Maar als het je niet lukt om een goed passend bitloos hoofdstel te vinden, dan vind ik het een vermindering van het welzijn als je daar toch mee rijdt. En zou ik de voorkeur geven aan een hoofdstel met bit dat wel goed past.

Paardnatuurlijk wel als uitgangspunt

Wat mij betreft moeten we het paard en zijn natuurlijke gedrag als uitgangspunt nemen, maar moeten we daar vervolgens onze maatschappij, onze wensen en mogelijkheden aan toevoegen om tot een zo goed mogelijk paardenwelzijn te komen. De afkomst van ons paard is bepalend voor wat een paard nodig heeft en instinctief gaat doen. Als we daar geen rekening mee houden dan komt het paardenwelzijn absoluut onder druk. Bijvoorbeeld door een paard onvoldoende beweging te bieden of volledig te isoleren. De realiteit is echter ook dat veel van wat we met onze paarden willen en doen niet natuurlijk is! We willen ons paard vangen en een halster omdoen zodat we ermee kunnen rijden.  We vinden een hengst houden niet zo handig, dus we castreren hem. (Heb je ooit wel eens gehoord van een natuurlijke ruin?) Ik denk dat we op dit moment in Nederland ook een heel duidelijk voorbeeld hebben waaruit blijkt dat ‘echt natuurlijk paarden houden’, niet meer mogelijk is. Wat mij betreft is in ieder geval het welzijn van de paarden in de Oostvaardersplassen niet erg hoog. Dus laten we ons vooral niet blind staren op een alles-moet-natuurlijk wens en rekening houden met de omstandigheden.

Paardenwelzijn = paardnatuurlijk + maatwerk

In mijn visie kunnen we het beste paardenwelzijn bereiken als we de natuur als basis nemen en daar voor ieder individueel paard maatwerk aan toevoegen. Dat maatwerk bestaat uit zijn huisvesting, voeding, harnachement, verzorging enzovoorts. En het maatwerk moeten we baseren op onze wensen, onze mogelijkheden en de behoefte van het individuele dier. Heeft je paard een blessure in zijn hoeven en zorgt het (tijdelijk) gebruik van hoefijzers voor minder klachten of herstel? Kies dan voor ijzers. Ben je zelf wat aan de zwaardere kant? Overweeg dan toch een goed passend boomzadel. Heb je door je fulltime baan niet de mogelijkheid om meerdere keren per dag hooi te geven dus staan de paarden een halve dag zonder, dan is een slowfeeder misschien een optie. Allemaal voorbeelden van niet-natuurlijke oplossingen die wel een beter welzijn voor je paard betekenen.
7 gratis tips paardenwelzijn

E-BOOK: 7 IDEEËN OM HET WELZIJN VAN JE PAARD TE VERHOGEN

Als je je aanmeldt voor dit e-book, krijg je ook maandelijks een nieuwe dosis aan kennis en tips over paardenwelzijn. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk mijn privacybeleid.

You have Successfully Subscribed!