Ben jij op zoek naar iemand die met je mee kijkt naar het management van jouw paard?

Ik kan je helpen met kennis, tips en praktisch advies over paardenwelzijn. Ieder paard is uniek, daarom is ieder advies maatwerk: aangepast aan jouw paard en jouw situatie.

Een paardenwelzijnsconsult is de perfecte manier om een goed en compleet beeld te krijgen van het welbevinden van je paard. Tijdens een consult gaan we samen naar allerlei facetten van het management van jouw paard kijken.

We bespreken stukjes theorie en ik laat je een aantal dingen zien die je zelf kan zien en voelen bij je paard. Je kan natuurlijk aangeven of er punten zijn waar je tegen aan loopt en er is voldoende tijd om je vragen te bespreken. 

Aan het eind van het bezoek ben je een hoop informatie en tips rijker, allemaal helemaal aangepast aan jouw paard en jouw situatie!

“Laten we samen uitzoeken wat op dit moment bij jouw en je paard past”

Aandachtsgebieden voor een paardenwelzijn advies

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende onderwerpen die tijdens een welzijnsconsult aan bod komen.

Gedrag

Bij de beoordeling van de welzijnstoestand van een paard kan het gedrag veel informatie geven.

Een paard dat de tijd neemt voor soorteigen gedrag, bijvoorbeeld een uitgebreid zandbad, voelt zich in het algemeen goed. Waneer een paard afwijkend gedrag vertoont, dan kan dat een signaal zijn dat er in het welzijn van het paard iets verbeterd kan worden.

Als tweede wil ik bij een paardenwelzijnscheck graag weten hoe een paard reageert op bepaalde handelingen en situaties. Op die manier kan ik een indruk krijgen van het karakter van het paard. Dat helpt mij om het gedrag van het paard te vertalen naar zijn welzijnssituatie.

Harnachement

Een harnachement dat niet in goede conditie is of slecht past, veroorzaakt veel ongemak. Dit kan uiteindelijk ook zorgen voor fysieke problemen.

Tijdens een paardenwelzijnscheck bekijken we de conditie van het zadel; de boom, de kussens, het leerwerk.

Daarna gaan we kijken of het zadel past bij de rug van het paard. Dit doen we om te beginnen zonder ruiter en afhankelijk van de bevindingen ook met ruiter.

Ook worden het hoofdstel en eventuele hulpteugels en beenbeschermers meegenomen in het paardenwelzijnsadvies.

Wormbeleid

Wormen kunnen een grote invloed hebben op het welzijn van paarden. De klachten kunnen variëren van jeuk aan de staart tot levenslange problemen met voedselopname of zelfs overlijden.

Omdat de wormen in het paard leven kan je vaak niet meteen zien dat een paard een wormbesmetting heeft. Het is dan ook belangrijk om dit met goed management in de gaten te houden.

Het is bij het bestrijden van wormen belangrijk om de juiste maatregelen te nemen om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen.

Tijdens een paardenwelzijnsadvies gaan we bekijken waaruit het management nu bestaat en of daar verbeteringen in mogelijk zijn.

Voeding

Zonder voeding geen paard, dat geldt voor alle paarden. Waaruit de voeding dan moet bestaan is vaak een lastige vraag.

Goede voeding is op hoofdlijnen voor alle paarden hetzelfde, de details moeten per paard en per situatie worden aangepast. Wanneer het gekozen rantsoen niet past bij het paard is de invloed op het welzijn groot.

We bekijken dan ook waaruit het rantsoen bestaat en of dit passend is bij de conditie en het werk van het betreffende paard.

Huisvesting

De huisvesting van een paard is sterk bepalend voor de mate waarin een paard zijn soorteigen gedrag kan uitvoeren en daarmee van grote invloed op het welzijn.

Tijdens het paardenwelzijnsadvies bekijken we als eerste waaruit de huisvesting bestaat, bijvoorbeeld box en weidegang of paddock paradise.

Als tweede stellen we de dagindeling van het paard vast. Op die manier weten we precies hoeveel tijd het paard, op welke manier, doorbrengt.

Tenslotte wordt er voor ieder onderdeel van de huisvesting gekeken wat de goede punten zijn en waar eventueel verbetering mogelijk is.

Fysieke check

Hoewel ieder paard (en ieder mens) af en toe ergens pijn heeft is het streven uiteraard om zo veel mogelijk te zorgen dat een paard geen fysieke ongemakken heeft.

Alles in het lichaam heeft invloed op elkaar, daarom wordt het hele lichaam nagekeken. We gaan niet alleen langs de hele wervelkolom voelen of het paard pijnlijke plekken heeft, maar ook een controle van het gebit en de hoeven hoort bij de fysieke check. Daarnaast gaan we kijken of het paard gemakkelijk en regelmatig kan bewegen. 

Wanneer er tijdens de check gebieden worden gevonden waar pijn lijkt te zitten dan kan ik door middel van stressrelease proberen uit te vinden of het slechts om spanning gaat of dat er aanwijzingen zijn voor een groter probleem. 

Stressrelease (optioneel)

Tijdens een paardenwelzijnsadvies gebruik ik, indien nodig, stressrelease. Door middel van stressrelease kan ik onderzoeken of een paard een pijnijke plek heeft als gevolg van spanning of omdat er meer aan de hand is.

Stressrelease is gebaseerd op diverse technieken waaronder de Masterson methode.

Kort samengevat proberen we een paard ,door middel van een hele lichte aanraking, te wijzen op spanning in zijn lichaam. Vervolgens gaan we afwachten of het paard dit zelf kan loswerken.

Doordat deze technieken zo zacht en eenvoudig zijn kan iedereen dit leren. Stressrelease bied ik dan ook aan als extra optie in combinatie met een paardenwelzijnsadvies. Hierbij ga ik jou leren hoe het werkt en zorgen we samen dat jouw paard een fijn en relaxt gevoel krijgt.

Maak een keuze uit deze twee mogelijkheden:

Dit houdt een Basis consult in:

 • Een volledig paardenwelzijnsadvies voor jouw paard.
 • Twee tot drie uur lang bij jou op locatie.
 • Jouw paard en alles wat van invloed is op zijn of haar welzijn staat centraal.
 • Alle vrijheid om vragen te stellen en uitleg te krijgen.
 • Gemakkelijk uitvoerbare en praktische adviezen.
 • Maatwerk.
 • Achteraf een uitgebreide rapportage met alle adviezen, informatie en gemaakte foto’s en video’s.
 • Ook na het advies mag je contact met me opnemen als je ergens over twijfelt.

Dit houdt een Basis consult + Relax in:

 • Een volledig paardenwelzijnsadvies voor jouw paard.
 • Twee tot drie uur lang bij jou op locatie.
 • Jouw paard en alles wat van invloed is op zijn of haar welzijn staat centraal.
 • Alle vrijheid om vragen te stellen en uitleg te krijgen.
 • Gemakkelijk uitvoerbare en praktische adviezen.
 • Maatwerk.
 • Achteraf een uitgebreide rapportage met alle adviezen, informatie en gemaakte foto’s en video’s.
 • Ook na het advies mag je contact met me opnemen als je ergens over twijfelt.

Extra:

 • Een uur lang werken met stressrelease
 • Leer zelf super eenvoudige technieken om je paard van spanning af te helpen
 • Inclusief hand-out met de technieken

Praktische informatie

Wanneer laat ik een paardenwelzijn consult doen?

Een paardenwelzijn consult is voor iedereen nuttig. Ieder paard verandert tenslotte door de tijd. Daarom is het heel verstandig om af en toe alle puzzelstukjes bij elkaar te zoeken en een totaalplaatje te maken. Kortom, er hoeft dus helemaal geen aanwijzing te zijn dat er iets mis is.

Het kan echter ook  zijn dat er wel een specifiek probleem is, dit kan zowel een gedragsprobleem zijn of een gezondheidsprobleem,  bijvoorbeeld een paard met een dat altijd te mager blijft, ook dan is het van toegevoegde waarde om het totale beeld te bekijken. 

Hoe verloopt zo'n welzijnsconsult?

Als je de afspraak maakt voor een paardenwelzijn consult dan ontvang je van mij een korte vragenlijst over je paard. Daarin vul je bijvoorbeeld de leeftijd van je paard in en of je eventuele problemen hebt.

Op het afgesproken tijdstip zorg je dat je aanwezig bent bij je paard. Je hoeft hem nog niet op te halen. We beginnen namelijk met het observeren van je paard tijdens zijn ‘vrije tijd’.

Daarna halen we je paard erbij en doe ik de fysieke check en bekijken we het harnachement.

Als dat gedaan is mag je paard weer lekker zijn gang gaan en bekijken wij de onderdelen waar je paard niet voor nodig is. Op die manier is het voor iedereen leuk.

Een eventuele stressrelease behandeling vind helemaal als laatste plaats.

Hoe maak ik een afspraak?

Super simpel: stuur me even een berichtje per mail of whatsapp met wat je wil en wanneer het jou uitkomt. Dan neem ik contact met je op en zetten we het in de agenda.

Hoe ontvang ik de adviezen en tips?

Tijdens de afspraak zal ik zo veel mogelijk mijn bevindingen en adviezen met je bespreken.

Ik vind het erg belangrijk dat je ook iets met de adviezen en tips kan. Daarom leg ik tijdens het advies uit wat ik zie, doe en denk. 

Daarnaast krijg je de adviezen in een complete rapportage toegestuurd. Het uitwerken van de adviezen duurt ongeveer 1 tot 2 weken,

Ben je een behandelaar?
Nee, ik ben geen behandelaar. In sommige gevallen zal het nodig zijn om een specialist te laten komen. Bijvoorbeeld een dierenarts (met specialisatie) of een hoefsmid. Ik kan je dan helpen om de juiste specialist uit te zoeken.
Hoeveel tijd moet ik vrijhouden?

De hoeveelheid tijd die we nodig hebben hangt af van het pakket. Voor een basis welzijnsconsult reken ik 2 tot 3 uur. Kies je voor het + relax pakket dan komt daar nog een uur bij.

Moet ik aanwezig zijn tijdens het welzijnsconsult

Ja, jij of iemand die veel van het paard weet. Het is erg fijn om er tijdens de afspraak iemand bij te hebben die veel van het paard weet. Zo kan ik zo goed mogelijk de informatie verzamelen.

Voor de controle van het zadel heeft het de voorkeur als de persoon die het paard (voornamelijk) rijdt aanwezig is.

Daarnaast is het natuurlijk gewoon erg leuk om er bij te zijn. Het is het ideale moment om vragen te stellen of je ideeën aan iemand voor te leggen.

Ben je verbonden aan bepaalde merken, bijvoorbeeld voor voer?

Nee, ik ben een zelfstandige en werk onafhankelijk. Wel ben ik welzijnspartner van Equilin

Heb je een voorbeeld van een advies rapportage?

Natuurlijk! Hier kan je een rapportage bekijken dat ik heb gemaakt. Dit komt overeen met de rapportage die je van mij zal ontvangen.

Hoe gaat dat met reiskosten?

Voor alle tarieven geldt dat de prijs is voor alle locaties die vallen binnen postcode 70**. Voor locaties binnen postcode 69**, 71** en 72** komt er € 10 bij en voor postcodes  binnen  65** t/m 68**, 73** en 74**  20€. Staat  je paard verder weg, maar wil je wel graag een afspraak. Ook dan kun je me even een berichtje sturen.

7 gratis tips paardenwelzijn

E-BOOK: 7 IDEEËN OM HET WELZIJN VAN JE PAARD TE VERHOGEN

Als je je aanmeldt voor dit e-book, krijg je ook maandelijks een nieuwe dosis aan kennis en tips over paardenwelzijn. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk mijn privacybeleid.

You have Successfully Subscribed!